Milí hostia,
naša kuchyňa je široko známa svojou vysokou kvalitou a poctivosťou. Je založená na tradičných, domácich receptoch a veľmi kvalitných surovinách, ktoré pracne nakupujeme od najkvalitnejších pestovateľov a výrobcov.
Používame čerstvú, najkvalitnejšiu zeleninu (v sezóne domácu), domáce zemiaky od miestneho farmára, kuracie mäso 1. triedy (bez nástreku, slovenské, bez konz.látok),poctivo údenú domácu klobásu (bez E250), čerstvé nepasterizované syry, poctivé maslo (nie margarín), divina je z mladých, max. dvoj-ročných zvierat, strúhanka z rožkov, vajcia 1.tr., polievky varíme z poctivých vývarov (napr. cesnaková - silný zelen.vývar, mäsové polievky - silný vývar z kostí),
šľahačku používame výhradne pravú (nie sprej s chemickou náhradou), párky s najvyšším obsahom mäsa,mlieko priamo z kravína, halušky a buchty sú naše - domáce, žiaden polotovar...
Hosťom ponúkame najkvalitnejšie prírodné šťavy, výborné slovenské vína, kávu si dávame pražiť 100% arabicu v miestnej pražiarni, BIO čaj Sonnentor je bez farbív, čistý, prírodný, všetky sirupy do limonád vyrábame priamo na Inoveckej chate, z najkvalitnejších byliniek nazbieraných priamo na Inovci.
Jedlo
Inovecká chata - kuchyňa
Tu pre vás pripravujeme všetky jedlá. Heslo kuchyne:
"Čistota, kvalitné suroviny a všetko vždy čerstvé - skrátka ako doma!"
Aktuálna ponuka
domáce polievky (3,80€):
*demikát * kapustová s dubákmi, klobásou, údeným * boršč * držková * domáca fazuľová s rezancami a údeným * Inovecká cesnačka * šošovicová * zverinový vývar
hlavné jedlá (3€ - 12,90€)-:
* Jelení guláš * Kurací rezeň, ryža, hranolky * Veľká parená buchta Palúch s orechami, makom, alebo čokoládou (300g) * Naše Bryndzové halušky so žinčicou (100% nepasterizovaná bryndza priamo zo salaša) * Tirolská panvica * Sviečková z diviny so žemľovými knedľami * Vyprážaný syr s hranolkami * Vyprážaný údený syr * Vyprážaný ovčí syr * Kuracie prsia na prírodno * Grilovaný hermelín * Zemiakové placky * Varená klobása * Viedenské párky * Miešané vajíčka* Ovčí syr * Inovecký Hamburger * Wiener schnitzel *
Pre deti máme v ponuke kuracie nugety s hranolkami, zemiakové šúlance s orechami, kuracie na masle s ryžou.
Samozrejmosťou sú všetky nealko, alko nápoje, čapované pivo svetlé aj tmavé, kofola, domáca bazová limonáda, nápoje pre športovcov a kvalitná BIO káva.
UPOZORNENIE
NA CHATE NIE JE MOŽNÉ PLATIŤ STRAVNÝMI LÍSTKAMI, ANI KARTOU A TO Z TECHNICKÝCH PRÍČIN. ZA POCHOPENIE ĎAKUJEME
AKCIE, FIREMNÉ VEČIERKY, SVADBY,OSLAVY, ŠKOLENIA
Všetky jedlá pripravíme podľa želania zákazníka a druhu akcie. Najviac žiadané - živánska s pečeným zemiakmi, mix ražniči, pečené kolená na pive, jelení guláš, pečené rebrá... Naši výborní kuchári Jano, Maja, Luboš vám uvaria čo si zažiadate.
Ak si želáte svoju vlastnú miestnosť, nie je problém spraviť akciu na novej chate, ktorá je určená na stretnutia, kongresy, prednášky, školenia....
V príprade, že si chcete doniesť vlastný alkohol, jedlo, nealko a podobne, účtujeme poplatok za servis, ktorého výška je stanovená predom dohodou s hosťami.
Vaše otázky a odpovede na kuchyňu a obsluhu:
1/ Cez víkendy máte úplne plnú chatu. Čo máme robiť, ak si chceme sadnúť a je plno?
Odpoveď - Doporučujeme Vám postupovať ako všade na svete - chvíľu počkať. My tú chatu nenafúkneme, ľudia sa rýchlo menia pri stoloch, stačí trochu trpezlivosti, verte mi, že sa čoskoro uvoľní stôl.
2/ Prečo nemáte o tretej poobede už aj druhú polievku? V Rakúsku som sa s takým niečim nestretla...
Odpoveď - Sme horská chata, nie reštaurácia uprostred Trenčína. Polievky, ktoré máme sú výborné, sýte a varíme ich na domáci spôsob, len z najlepších surovín. Ak sa jedna polievka poobede minie, žiaľ nemôžeme navariť už ďalšiu, pretože by sa nepredala a museli by sme ju vyhodiť. Ak by sme chceli vyrovnať takéto straty, polievka by musela stáť ako v Rakúsku 6€ a potom by sme pripravili ďalšiu polievku pokojne aj 5 minút pred záverom kuchyne. Jedna polievka - cesnačka - je ale stále v ponuke, takže myslím, že pre nášho turistu je lepšie mať dobrú polievku za 2,50€, ako nepretržite dve polievky, ale za cenu 6€.
3/ Cez víkend sme poobede, okolo 16.00 hod. dostali už len obmedzenú ponuku jedla.
Odpoveď - opäť platí, že sme horská chata, nie reštaurácia v centre mesta. Nemôžeme mať v strehu 4 čašníkov, 4 kuchárov, 2 barmanov ako v meste. U nás by ich nikto nezaplatil. Niekedy príde na chatu 50 ľudí, na druhý deň 500. Je to niečo absolútne nepredvídateľné. Všetkých na chatu musíme priviezť a potom odviezť. Niekedy, hlavne v zime sa stane, že na chatu príde málo ľudí a vtedy nie je možné platiť toľko personálu. Napriek tomu ho udržíme do 15.00 hod. a potom zvezieme kuchárov a časť obsluhy dolu. Stáva sa to niekedy v zimných mesiacoch a to len neskoro poobede. Stále máme ale v ponuke 2 polievky a 5 hlavných jedál (kotlíkový guláš, bryndzové pirohy, grilovaná klobása, zemiakové placky, chlieb s masťou a cibuľou). Že to je práve to jedlo, na ktoré nemáte chuť, za to žiaľ nemôžeme, ale ekonomika nepustí.
4/ Čakali sme na jedlo 30 minút, nedá sa to urýchliť? Vieme, že ste mali úplne plno, ale predsa...
Odpoveď - Nedá. Varíme všetko čerstvé. To, že ľudia sú s našou kuchyňou veľmi spokojní tkvie v kvalite surovín a v kvalite ich spracovania. Každý by si mal uvedomiť, že je v horách, nestresovať seba, aj okolie. Do hôr prichádzate relaxovať, tak ak chcete dobré jedlo a je v chate naozaj extrémne veľa ľudí (každý z nich chce dobré jedlo), je logické, že čakáte. Kuchári sú len ľudia, nie stroje. Nie je to podľa mňa ale nič zvláštne aj v meste, kde čakáte aj oveľa dlhšie, pokiaľ nechcete denné menu, dopredu navarené, ohrievané. Varíme všetko kvalitne a urýchliť sa to nedá - na to slúžia reštaurácie tipu fast food. Tam zaplatíte za žemľu 5€, máte ju hneď. U nás zaplatíte za výborné jedlo menej, ale musíte chvíľu počkať. Čo je pre vás lepšie? Ste v horách, zastavte sa, upokojte, prestaňte sa náhliť a skúste trochu pochopiť aj tých druhých ľudí, ktorí okolo vás behajú s vypätím všetkých síl - majú to niekedy veľmi ťažké. Pred niekoľkými rokmi, kým sme chatu zobrali my, boli na chate 4 jedlá, čakalo sa v rade aj hodinu, všade bol smrad, špina a nikto sa nesťažoval, nikomu to nevadilo. Všetci čakali na studený, zarábaný čaj z veľkého hrnca aj hodinu a bez slova. Dnes si ľudia len sadnú, sú obslúžení, všade je čisto, máme v ponuke veľa jedál a aj tak sú niektorí nespokojní... Viem, niekedy spravíme aj my chybu, nikto nie je neomylný, ale premýšľam, či už niektorí ľudia nie sú extrémne rozmaznaní a nechcú v horách priveľa...
5/ Prečo nevaríte cez týždeň komplet jedlá, ako cez víkend?
Cez týždeň varievame jednoduché rýchle jedlá, nie je možné mať na chate neustále v pohotovosti dobrých kuchárov. V týždni sa u nás zastaví zopár turistov, cyklistov, alebo príde niekto len tak posedieť na kávu. Vyťaženosť je nízka, náklady veľké. Počas celého týždňa kúrime, idú chladničky, čistička vody, na chate sú stále chatári... To všetko stojí nesmierne veľa peňazí a neviem si predstaviť, keby sme mali mať platiť ešte aj kuchárov, ktorí by za deň uvarili pár jedál, z čoho by sme ich zaplatili... To by chata fungovala ešte mesiac, dva a musela by sa zavrieť.